Stacks Image 262066

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Hylte kommun
Rydöbruks kapell Torup

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Rydöbruks kapell Torup

En del gårdar omkring Rydö tillhörde förr Långaryd församling och för att besöka kyrkan fick de åka till Långaryd för högmässa. 1907 tillsattes en präst i Rydö som bekostades av Rydö bruk, och från detta år användes den då nybyggda folkskolan som gudstjänstlokal.

Komminister Carl Bäckman som verkade i Rydöbruk under åren 1916 till 1925 var en av initiativtagarna till byggandet av ett kapell och en kyrkogård på orten. Marken skänktes av Hylte Bruks Aktiebolag och kyrkogården byggdes på ny kyrkplats. Ritningarna togs fram av Stockholmsarkitekten professor Martin Westerberg.
I januari anordnades så kallat ”Kubbagille”, där ett 100-tal lantbrukare åtog sig att leverera det timmer som behövdes. Samtidigt hölls entreprenadauktion på uppförandet av grunden, som gick till Lenard Grankvist som åtog sig att göra jobbet för 700 kronor. Kapellet uppförts bland annat också av rivningsvirke från Högdala gård, skänkt av Rydö Bruk. Högdala gård hade i sin tur till stor del byggts av virke från Torups gamla kyrka.
Kapellet invigdes i början av december 1922 av biskop Ludvig Lindberg i Växjö.

Efter att detta första kapell hade eldhärjas den 10 april 1957 byggdes kapellet upp på nytt, exteriört i exakt samma utförande, efter ritningar upprättade på 1920-talet av arkitekt Martin Westerberg. Och man använde det förslag till interiör som upprättats av Halmstadsarkitekterna Fredrik Wetterqvist och Svante Paulsson.

Sommaren året innan branden hade en orgel installerats, som dock förstördes i branden. Enda föremålet som räddades var ett altarkrucifix.

Det nuvarande kapellet som invigdes våren 1958 av biskop Bo Giertz, är en representant för de kyrkor som uppfördes under 1900-talets första decennier med influenser från tidigare århundraden, vilket märks i fasadernas spåntäckning enligt äldre tradition. Kapellets exteriör präglas också av 1920-talets symmetri och är oförändrat sedan återuppbyggnaden.

Orgelläktaren återfinns i den smalare vapenhusdelen åt väster med orgel byggd 1958 av Tostareds kyrkorgelfabrik i samma utförande som den gamla.

Inredning och inventarier härrör i huvudsak från byggnadstiden.
Dopfunten av huggen i ljusblå granit står på en åttakantig granitskiva infälld i golvet, ritad av stadsarkitekten Svante Paulsson.

Altartriptyken är skapad av Halmstadgruppens Erik Olsson.

Predikstolen pryds av de fyra evangelisterna skurna i trä av Halmstadsskulptören Valter Bengtsson, och det var också hans första beställningsarbete.
Stacks Image 262087