Stacks Image 262114

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Krogsereds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Krogsereds kyrka

Den nuvarande kyrkan hade flera föregångare som låg på samma plats, och som antagligen byggdes redan på 1200-talet. På 1700-talet genomfördes reparationer av kyrkan, men de ansåg ändå så förfallen att församlingen 1813 ålades att låta uppföra en ny kyrka.
Kyrkan uppfördes 1815 till 19, men eldhärjades efter drygt 100 år, i mars 1924. Det mesta av inventarierna förstördes i branden, men några ynglingar lyckades ta sig in i den brinnande kyrkan och kunde bland annat rädda en mässkrud och något av kyrksilvret.

Ritningarna till en ny kyrka upprättade först av arkitekt Gustav Holmdahl vid Byggnadsstyrelsen, men istället kom man att använda ritningar framtagna av arkitekt professor Martin Westerberg som var verksam vid Svenska kyrkans diakonistyrelse och tjänstgjorde som arkitekt för Byggnadsstyrelsen.

Kyrkan som uppfördes på den tidigare kyrkans murar och stod färdig och kunde invigas i november 1926 av kontraktsprost E Nordblom i Slöinge.

I tornet hänger två klockor, båda gjutna 1924 av Bergholtz klockgjuteri.

Inredning och inventarier är i huvudsak nyskapade eftersom det mesta gick till spillo vid branden.

Altartavlan med motivet kasus i Getsemane är målad 1926 av L Wallmark Lödöse.
Samme konstnär målade även sju år senare den tavla med motivet
Jesus välsignar barnen som hänger på norra väggen.

Dopfunten av röd Ölandskalksten, är från 1957. Men en äldre dopfunt från 1926 tillverkad i trä finns bevarad, och står i vapenhuset.

Kalk och patẻn är från 1643 och räddades vid branden. liksom en mässkrud från 1770.

Även ett väggur från 1838 tillverkat av Carl Nilsson från Släthult utanför Gislaved finns bevarat. Urmakaren Carl Nilsson hade gjort sin första klocka i fjortonårsåldern och under sin över fyrtio år långa karriär tillverkade han sammanlagt 1074 klockor, varav den dyraste såldes till greve Hamilton. Carl Nilssons dotter blev lika skicklig urmakare som fadern, men hon blev aldrig lika känd.

Av förmodligen förekommen anledning förbjöds söndagshandel i Krogsereds och Drängsereds kyrkor, ett förbud som stadfästes i mars 1845. Som en påminnelse om detta sattes också en tavla upp med information om detta.

Orgeln är byggd 1926 av Anders Magnusson i Göteborg. Företaget grundades 1888 av Johannes Magnusson, och
övertogs 1923 av sonen Anders Magnusson och därefter av dennes son Stig, som drev företaget fram till sin död 1988, då firman upphörde. Orgeln i Krogsereds kyrka restaurerades 1957 av Tostareds Kyrkorgelfabrik.
Stacks Image 262135