Stacks Image 262051

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Eftra kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Eftra kyrka

Långhuset och sakristian i Eftra kyrka uppfördes 1822–1824 efter ritningar av arkitekten vid Överintendentsämbetet Carl Gustaf Blom Carlsson. Han hette ursprungligen endast Blom, men lade till namn Carlsson eftersom han ofta blev förväxlad med en annan samtida arkitekt vid namn Fredrik Blom.

Tornet är en kvarvarande rest från Eftra gamla kyrka som byggdes till under andra halvan av 1770-talet, men som ursprungligen uppfördes redan under medeltiden, då helgad åt Jungfru Maria. En bild av henne stod i en nisch i kyrkmuren, och kunde ses från landsvägen som gick intill kyrkan.
En natt strax före jul 1734 rämnade delar av västra tornväggen och man tvingades bygga ett nytt torn. Men 1779 fick kyrkobyggaren J F Röhr i uppdrag att bygga ett nytt torn, men hans ritning godkändes inte av Överintendentsämbetet, och istället justerades ritningarna av Olof Tempelman. Bygget lämnades ut på entreprenad som vanns av jägmästaren och riddaren Fredrik Lagercrantz på Spannarp, som erbjöd sig att göra jobbet för 6200 daler silvermynt.

I slutet av 1800-talet gjordes tornet högre, och ytterligare några år senare utfördes en restaurering efter arkitekt Adrian Crispin Petersons ritningar. Kasettaket som byggdes kläddes dock 1931 in med träfiberplattor, men togs åter fram igen 1976.

Den tidiga nyklassicistiska inredning har bildhuggeri- och målningsarbeten utförda av Peter Hallberg, som 1794 antogs som borgare i Halmstad och troligen blev målarmästare samma år. Han invaldes som en av stadens äldste 1806 och utsågs till rådman 1835.

På östra korväggen väggen finns målningar både som altartavla och som sidotavlor, utförda i början av 1960-talet av Waldemar Lorentzon, med hjälp av konstnären Hans Fagerström från Halmstad. Stuckatören Stig Kling från Stockholm förberedde underlaget där sedan målningarna utfördes alfreco, det vill säga direkt på det fuktiga underlaget. Målningarna var klara i maj 1962. I mittbilden ser vi att Kristus håller upp den högra handen där han görat segertecken, samtidigt som han trampar på ormen.

Predikstolen i nyklassicistisk stil är byggd 1822 efter ritningar av arkitekten och konstnären Justus Fredrik Weinberg vid Överintendentsämbetet i Stockholm.

Dopfunten av granit är från 1200-talet, men endast den fyrkantiga cuppan är bevarad. Det är en av tre medeltida funtar i Halland där cuppan har formen av ett tärningskapitäl. Foten är nytillverkad. En del av den ursprungliga funtens fot har man återfunnit i kyrkogårdsmuren.

Den snidade bilden på norra väggen är skapad av konstnären Hans Fagerström i Halmstad. Reliefen visar Maria och Jesusbarnet och för hennes fötter ser månskäran.

Orgeln är tillverkad i början av 1930-talet av Nordfors orgelbyggeri och installerad 1931, men omdisponerades 1971 av Tostareds orgelbyggeri. Fasaden är dock från en äldre orgel, byggd 1834 av Johan Nikolaus Söderling i Göteborg.
Stacks Image 262072