Stacks Image 262070

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Stafsinge kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Stafsinge kyrka

Nuvarande kyrkobyggnad föregicks av en medeltida stenkyrka som låg en dryg halvkilometer norr om den nuvarande. Den gamla kyrka uppfördes på 1100-talet och var helgad åt den Norske helgonkungen Sankt Olof. Den medeltida kyrkan revs 1863, samtidigt som den nuvarande kyrkan byggdes.

Kyrkan som uppfördes i nyklassicistisk stil ritades av Albert Theodor Gellerstedt, som var professor i arkitektur vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Han var dessutom överintendent vid Överintendentsämbetet samt ledamot av Svenska Akademien.

På 1930-talet var en flygfyr anordnad i lanterninen.

I tornet hänger två klockor, varav den ena är gjuten 1508 och den nyare tillkom 1901 som en donation.

I vapenhuset finns en takmålning från 1700-talet som föreställer den heliga familjen.

Den tidigare kyrkan hade ett bemålat innertak som man har återfunnits ett fåtal bräder från. Dessa finns uppsatta som en tavla i den nya kyrkans långhus. Vissa delar av målningen är stilmässigt lika de som Sven Wernberg utförde. Han var ursprungligen mästare vid Stockholms målareämbetet, men flyttade sedan till Göteborg, där han blev en av de drivande krafterna i Göteborgs målarskrå. En takmålning av hans hand kan man ännu se i sin helhet, i Seglora kyrka på Skansen i Stockholm.

Predikstolen och altaruppsatsen från 1864 är utförda av Johan Edvard Beckquist.

Altartavlan från 1872 har en kopia av den dansk-isländske skulptören Bertel Thorvaldsens berömda Kristus-staty, som i original finns i Vor Frue kirke i Köpenhamn, som är Köpenhamns stift domkyrka.

Triumfkrucifixet som hänger på södra långhusväggen är från kanske slutet av 1400-talet. I den medeltida kyrkan hängde krucifixet vid predikstolen, men under den katolska tiden fungerade den också som processionskrucifix och bars omkring i socknen för att skydda mot missväxt och farsoter.
När man rev den gamla kyrkan såldes krucifixet bland mycket annat för att användes som bränsle. Krucifixet ropades in av en bonde från Vinberg som först bestämde sig för att förvara den under tak. Efter en tid fick den fungera som fågelskrämma i trädgården. När sedan prosten Gustaf L Björck kom till Vinberg i slutet av 1870-talet köpte han in krucifixet och placerade det på väggen bakom predikstolen.

I kyrkan finns två mosaiktavlor, gåvor från konstnären Leonard Gyllenborg. ”Jakobs kamp med Gud” på norra långsidan och ”Johannes och ängeln ” på södra långsidan.

Skeppet som står i en inramad monter är till minne av sjökapten Anton Pettersson, och skänkt till kyrkan av dennes släktingar.

Kyrkans orgel som är byggd av Johan Eberhardt inköptes för 5000 riksdaler, samband med den nya kyrkans tillkomst på 1860-talet från Tyska Christine kyrka i Göteborg. Orgeln som fraktades med båt från Göteborg till Falkenberg, och sedan vidare landvägen till Stafsinge och har senare i omgångar byggts om och omstruktureras. Den vackra rokokofasaden är utförd av bildhuggaren Peter Saccow.

På kyrkogården finns bland annat en gravsten med text på båda sidor. Två gravar delar på samma sten!
Stacks Image 262104