Stacks Image 262080

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Morups kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Morups kyrka

Morups kyrka som tidigare utgjorde landmärke för sjöfarande innan Morups fyr hade uppförts, är till sina äldsta delar från 1200-talet, och i den nuvarande kyrkas västra del ingår betydande mursträckningar av den medeltida tegelkyrkan.
Detta är en av få sockenkyrkor på den halländska landsbygden där man använt tegel som byggnadsmaterial.
Kyrkan kallades ”Den röde kirken”, eftersom byggarna använde rött tegel till bygget. Man menar att teglet kan ha kommit från det närbelägna cistercienserklostret Munkagård.

Ursprungligen hade kyrkorummet ett platt trätak som senare ersattes av ett trätunnvalv. Skriftliga dokument saknas om vad som hände kyrkan på 1600-talet. 27 augusti 1613 besöktes församlingen av biskopen i Lund och en omdaning kan ha skett då.

Under andra hälften av 1600-talet ersattes många fristående klockstaplar med kyrktorn. Kyrkans tidigare rödmålade kyrktorn av trä kan ha tillkommit då.

Under 1700-talet genomfördes endast olika underhållsarbeten, förutom att flera nya fönster togs upp.

I början av 1800-talet genomfördes en ombyggnad då koret revs och kyrkan förlängdes österut. Även vapenhuset i söder revs. Fönstren i den medeltida delen förstorades och yttertakets beläggning byttes ut från bly till skiffer. Något senare, åren 1810-1813, ersattes tidigare trätorn med ett kyrktorn i sten och ett tornur tillkom.
I mitten av 1800-talet konstaterades att kyrktornet hade sprickor, och tornets västra vägg försågs med strävpelare samtidigt som en sakristia byggdes till i norr.

På södra väggen hänger ett 125 centimeter högt triumfkrucifix från 1500-talet. Kristusfiguren är fastnaglad med tre spikar på ett enkelt träkors av senare datum. Första gången krucifixet omnämns är i en inventarieförteckning från slutet av 1600-talet. I början av 1900-talet finns krucifixet placerat på tornvinden, men återupptäcktes på 1920-talet av kyrkoherden Carl Edvard Paulsson. Krucifixet var då söderfallen och i små delar. Kyrkoherden lät därför den skicklige bildhuggaren Axel Andersson reparera och måla om krucifixet, men man glömde bort att inhämta tillstånd från riksantikvarieämbetet.

Altarkrucifixet från 1972 är utfört av konstnären Walter Bengtsson, Halmstad.

Altaruppsatsen är utförd 1863 av Carl Nilsson från Ullared. Själva altartavlan som är skänkt av prosten J. F. Edgren, är en kopia av den italienske 1500-talkonstnären Rafaels berömda tavla som finns i Peterskyrkan i Rom. Den avbildar Jesus på förklaringsberget.

Även predikstolen är utförd av Carl Nilsson i Ullared i nyklassisk stil, men skapad något tidigare än altaruppsatsen, efter en ritning av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Också ljudtaket ärt tillverkat av Carl Nilsson.
Duvan av trä under predikstolens ljudtak är tillverkad i modern tid av skulptören Erik Nilsson från Harplinge.

Dopfunten av sten har fot från 1200-talet. Cuppen har enligt inskrift tillverkats 1613. I cuppan ligger ett handhamrat dopfat av koppar som saknar ornamet, och det finns inga uppgifter om dopfatets tillkomst.

På läktarbröstet finns tolv apostlabilder utförda 1938 av konstnären Axel Andersson i Morup.

Nuvarande orgel från 1978 är församlingens tredje. Orgeln har 18 stämmor fördelade på två manualer. Tillhörande orgelfasad är från en äldre orgel, byggd 1859.
Stacks Image 262101