Stacks Image 262070

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Sankt Laurentii kyrka Falkenberg

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Sankt Laurentii kyrka Falkenberg

Sankt Laurentii kyrka i Gamla stan i Falkenberg, byggdes troligen omkring 1300. Den var församlingskyrka fram till 1892 då den ersattes av den nybyggda Falkenbergs kyrka. Långhuset förlängdes redan på senmedeltiden och fick en rak koravslutning i öster med ett medeltida fönster, som efter att ha varit igenmurat åter togs upp 1954.
På södra långsidan syns kyrkans äldsta ingång, som igenmurades 1903.

Under nordiska sjuårskriget 1563-1570 brändes kyrkan. Församlingsborna fick 1586 beviljat att kronans tull och accis i Falkenberg användes för att återuppbygga den.

En större renovering genomfördes 1668. Innertaket välvdes 1739 och tornet byggdes 1787.

Då Falkenbergs nya kyrka invigdes 1892 övergavs den gamla kyrkan, men stället för rivning uppläts den till gymnastiksal för skolan. Den användes även till konserter, föreläsningar och filmförvisning. Även skytte förekom.

När skolan så småningom i början på 1920-talet fick en egen gymnastiksal tog man bort ribbstolar och andra gymnastikredskap, och man beslöt att restaurera kyrkan.

Arkitekt för återuppbyggnaden var Hakon Ahlberg. Under arbetet fann man kalkmålningar från 1500-talet bakom putsen på väggarna.
Och när pärlsponten i taket avlägsnades fann man även där målningar, utförda i mitten av 17000-talet av en i övrigt okänd konstnär vid namn Paul Christopher Linkmeyer. Jag återkommer strax till målningarna.
Kyrkan försågs även med ny bänkinredning.
När den nya kyrkan i Falkenberg byggdes flyttades Sankt Laurentii kyrkas klockor över dit. Efter en insamling som genomfördes 1935 av Falkenbergs Tidning, försågs tornet med nya klockor.

Väggmålningarna som troligen tillkom i samband med att kyrkan återuppbyggdes i slutet av 1500-talet var länge överkalkade och togs fram och konserverades 1925.
På norra väggen är motiven hämtade ur Gamla Testamentet. Vid läktaren ses syndafallet. Annars är motiven fragmentariska.
På korväggen skildras tio Guds bud med Moses och lagtavlorna till vänster och Aron till höger.
Den rödmålade draperingen vid korfönstren har troligen tjänat som inramning till en tidigare altartavla.

På södra väggen visas scener från Nya Testamentet. Målningen närmast koret visar Johannes Döparen. Jesus framställs som Guds lamm som tar bort världens synd. Nästa scen skildrar Getsemane med de sovande lärjungarna.
Sedan kommer en scen som visar hur Jesus grips efter att Judas har förrått honom med en kyss.
De följande målningarna är mycket otydliga. Den sista scenen visar korsfästelsen.

Paul Christopher Linkmeyer, som målade taket i mitten av 1700-talet fick förutom arbetskostnaden även betalt för kammare och säng under de dryga 9 månader arbetet tog. Längst bak över orgelläktaren visas helvetet.
Den mellersta målningen visar Kristus omgiven av den himmelska härskaran.
En ängel med basun kallar de döda ur sina gravar för den yttersta domen.
Den tredje målningen vid koret illustrerar den stora slutvisionen att Kristus trätt fram såsom Konung. På korväggen ser vi Gud som konung mitt i världen. Vid ett senare tillfälle har man målat dit en harpa och låtit målningen föreställa kung David.

Det fristående altaret av slammat tegel är formgivet 1988 av förre stadsarkitekten Carl Estmar, samtida med altarringen, som är skuren av Falkenbergskonstnären Tore Heby.
Tio år tidigare - 1978 tillkom en predikstol i ask, även den snidad av Tore Heby. Motivet illustrerar hur Jesus uppväcker Jairi dotter, den 12-åriga flickan. Föräldrarna ser med häpnad på undret som sker.

I korets golv ligger två gravhällar som enligt inskrifter över borgmästarna Karl Jacobsen Fordrigem, som dog 1592 och Söhren Söhrenson död 1755.

Dopfunten består av en ekstock med marmoreringsmålning och är troligen från 1500-talet eller möjligen ännu äldre. Den förgyllda duvan över dopfunten är från 1700-talet.

Votivskeppet Zienitha skänktes till kyrkan 1974.

År 1978 fick kyrkan en ny orgel tillverkad av Nils Hammarbergs Orgelbyggeri i Göteborg. Föregående orgel från 1954 såldes till Geijerskolan.
Stacks Image 262108